Naturstier

Gjerrildbanestien

Den 1. december 1911 blev en nyanlagt jernbane mellem Ryomgård og Grenå – Gerrildbanen - taget i brug med 3 daglige afgange. Jernbanestrækningen nedlagt i 1956. I knap 50 år lå strækningen ubenyttet hen og groede langsomt til.

Strækningen fra Ryomgård station til Frederikslund og Kærende en nu anlagt som cykel- og vandresti. En del af denne strækning, der kan påbegyndes ved jernbaneoverskæringen i Ryomgård, indgår i et afmærket stisystem rundt om Vallum sø. Turen rundt om søen tager fra 1 til 1½ time, og den der går denne tur oplever en pragtfuld og varieret natur, med stor forskel i landskabet. Gerrildbanestien er en ret jævn og flad strækning, men efter at være kommet over på vestsiden af søen, rejser landskabet sig med høje skranter til den ene side og sumpede områder ned mod søen til den anden side, med flere kildevæld. En vandretur rundt om Vallum sø giver fred i sjælen og du har mulighed for at opleve rådyrene i skoven og ikke mindst et rigt fugleliv. Skulle du have lyst til en lidt længere tur, har du mulighed for, når du krydser mosen, at fortsætte nordpå langs med mosen og tilbage forbi den store gård Ny Ryomgård, ned ad hulvejen og tilbage, så stien rundt om Vallum sø fanges igen.

Denne tur rundt om Vallum sø kan også påbegyndes ved den anlagte sti på nordsiden af Skovtoften. Den flisebelagte sti langs Skovtoften går over i en trædesti langs diget og ”fanger ” stisystemet omkring Vallum sø.

Nyd turen, hold øjne og øre åbne, duft nature! Det er forskelligt, hvad man oplever fra dag til dag. Der er på denne tur set blomstrende anemoner så tidligt som 23. februar. Der er masser af fugle, hør deres sang og nyd det! ER du tidlig på den i forsommeren, er muligheden for at høre Nattergalen til stede.


 
 
 
Kaløstien.

I 2009 er der anlagt en vandre- og cykelsti fra Ryomgård til Kaløvig med slotsruinen. Turen starter fra Gammel Ryomgård over det flade engareal til Mesballe og derfra gennem skov over Skummelvad og Herredsvejen til Rønde. Det meste af turen er på grusveje. Turen skifter mellem åbent landskab og skov. Ved Kalø kan Molsstien ”fanges”.


Løvenholmskovene

I Løvenholmskovene i den vestlige ende af Ryomgård ved Marie Magdalene er der mange muligheder for at komme ud i skoven og få nogle gode naturoplevelser.


 
 
Cykelruter.

På landevejen mellem Ryomgård og Kolind kan Cykelvej nr. 22 påbegyndes. Cykelrute 22 går fra Rønde til Bønnerup strand.